Hoe kies je de beste hondenmand? 

Je hond is je beste maatje, dus je wilt uiteraard ook een goede plek voor hem in huis hebben. Maar zodra je op zoek gaat naar een hondenmand komt er veel op je af. Heb je een grote of kleine mand nodig, van welk materiaal moet hij zijn gemaakt en welke vorm moet de mand hebben? Om ervoor te zorgen dat je een goede keuze maakt, lees je in dit artikel een aantal fijne tips.  

Grote of kleine hondenmand? 

Een hondenmand geeft rust aan je viervoeter. En om het beste te kunnen ontspannen is er voldoende ruimte in de mand nodig. Zo kan hij in een goede houding liggen en helemaal tot rust komen. Een zachte ondergrond zorgt ervoor dat de gewrichten van je hond ontlast worden. Een te kleine mand is oncomfortabel. Kijk bij de aanschaf ook niet naar de maten S, M of L, die kunnen per merk en soort mand verschillen. Je kunt het beste kijken naar de binnenmaten van de mand. De buitenmaat is alleen handig om te kijken of de mand op de plek die jij in gedachten hebt, past.  

Daarnaast is het handig om te kijken naar de favoriete lighouding van je hond. Ligt hij graag opgerold? Dan zul je een kleinere mand kunnen kopen dan dat hij graag languit ligt. Slaapt je hond? Meet hem dan eens op en tel er 10 centimeter bij op. Nu weet je welke breedte de hondenmand moet hebben.  

Hondenmand voor de puppy 

Heb je net een puppy in huis genomen dan kan het verleidelijk zijn om een klein mandje aan te schaffen. Toch is het verstandig om te kijken naar een toekomstbestendige hondenmand. Zo hoef je niet iedere keer een nieuwe mand te kopen als je pup weer een groeispurt heeft gehad. Bedenk dus van tevoren hoe groot je pup zal worden.  

Verschillende materialen 

Er zijn veel verschillende soorten hondenmanden te koop. Ze zijn er in hard en zacht, waterafstotend of moeilijk kapot te maken. Een waterafstotende mand met afritsbare hoes is vooral handig als je een hond hebt die graag zwemt, of erg veel kwijlt. Zo kun je hem makkelijk schoonhouden en uitwassen wanneer nodig. Is je hond al wat ouder of heeft hij last van zijn gewrichten? Dan kan een orthopedische hondenmand comfort bieden. Deze manden zorgen ervoor dat de gewrichten ontlast worden en ondersteunen de rug. Misschien ben je wel op zoek naar een goedkope hondenmand, ook dan kun je kiezen uit verschillende materialen.