Duurzaam ondernemen met je horecabedrijf

Als horecabedrijf kun je duurzaam groeien door rekening te houden met het milieu en de sociale impact van je bedrijfsvoering. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar duurzame strategieën die zowel de planeet als je bedrijf ten goede komen. In dit artikel bespreken we enkele van deze strategieën.

Duurzame voedselproductie

Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is het gebruik van duurzame en lokale producten. Door samen te werken met lokale boeren en producenten, kun je ervoor zorgen dat je voedsel op een duurzame manier wordt geproduceerd en vervoerd. Daarnaast kun je ook kijken naar manieren om voedselverspilling te verminderen. Door bijvoorbeeld restjes te gebruiken voor nieuwe gerechten of door voedsel te doneren aan lokale voedselbanken.

Energiezuinige apparatuur en meubels

Energiebesparing is een belangrijke manier om duurzaam te groeien. Dit kan door te investeren in energiezuinige apparatuur, zoals LED-verlichting en energiezuinige keukenapparatuur. Daarnaast kun je ook kijken naar manieren om het energieverbruik te verminderen, zoals het uitschakelen van apparatuur wanneer het niet in gebruik is. Naast apparatuur is het ook slim om te kijken naar duurzame meubels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een horeca bartafel of duurzame horeca tafelbladen

Waterbesparing

Waterbesparing is ook een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van regenwater voor de tuin of door het installeren van waterbesparende apparatuur, zoals kranen en douchekoppen. Daarnaast kun je ook kijken naar manieren om het waterverbruik te verminderen, zoals het verminderen van het aantal wasbeurten of het gebruik van vaatwassers met een laag waterverbruik.

Recycling

Recycling is een belangrijke manier om duurzaam te groeien. Door bijvoorbeeld het scheiden van afval en het recyclen van materialen, zoals papier en plastic, kun je ervoor zorgen dat er minder afval in het milieu terechtkomt. Daarnaast kun je ook kijken naar manieren om afval te verminderen, zoals het gebruik van herbruikbare servetten en het vermijden van wegwerpverpakkingen.

Sociale impact

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over de sociale impact van je bedrijfsvoering. Het is belangrijk om rekening te houden met de impact die je hebt op je werknemers, klanten en de gemeenschap als geheel. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor eerlijke arbeidsomstandigheden, door te investeren in lokale gemeenschappen en door het ondersteunen van goede doelen.

Al met al zijn er vele manieren waarop je als horecabedrijf duurzaam kunt groeien. Door te investeren in duurzame productie, energiebesparing, waterbesparing, recycling en sociale impact kun je ervoor zorgen dat je bedrijf niet alleen groeit, maar ook een positieve impact heeft op het milieu en de gemeenschap als geheel.