Nederland is een fietsland. Het schijnt dat er in ons land zelfs meer fietsen dan mensen zijn. Nederlanders groeien op op de fiets: eerst achterop bij papa of mama, dan op je eigen exemplaar met zijwieltjes, en vervolgens elke dag naar school op en neer. De fiets is milieuvriendelijk, houdt je in beweging en is goedkoop, maar toch zitten er ook wat nadelen aan fietsen. Iedereen die wel eens in de stromende regen tegen een flinke tegenwind heeft geploeterd, kent ze wel. Steeds meer mensen zijn dan ook fan van de elektrische fiets. Hier lees je waarom.
Leg gemakkelijk lange afstanden af
Op de fiets naar je werk? Als je in dezelfde stad of hetzelfde dorp werkt als waar je woont, is het te doen. Maar voor velen is het werk wat verder weg, dus wordt de auto, de trein of de bus gepakt. Met een elektrische fiets wordt je actieradius ineens een stuk groter. In korte tijd en met minder inspanning kun je grotere afstanden afleggen, waardoor ook fietsen naar je werk ineens een optie wordt. In het weekend trek je er bovendien makkelijk op uit tijdens uitgebreide fietstochten door de omgeving.
Minder inspanning nodig op een elektrische fiets
Een e-bike heeft een motor die je ondersteunt tijdens het trappen. Dat betekent dat je dus een stuk minder kracht hoeft te zetten om vooruit te komen. Dat is fijn als het hard waait of als je lange afstanden moet afleggen, maar is ook een uitkomst als je een dagje ouder wordt. Veel ouderen kiezen voor een elektrische fiets, omdat deze net dat beetje ondersteuning geeft om door te blijven fietsen. Let er wel op dat je altijd een helm draagt op je e-bike. Omdat dit soort fietsen een stuk harder gaan, kun je ook harder vallen. De consequenties daarvan kunnen groot zijn.
Verschillende soorten e-bikes
Er zijn tegenwoordig e-bikes in allerlei soorten. Natuurlijk heb je de goede oude stadfiets, die veel lijkt op een gewone fiets. Maar je kunt ook een elektrische bakfiets aanschaffen. Handig voor ouders met kinderen, of als je vaak veel boodschappen op de fiets wil vervoeren. Voor wie echt van snelheid houdt, is er de speed pedelec. Deze kan snelheden bereiken tot wel 45 kilometer per uur. Wel zit je met zo’n extra snelle e-bike aan een aantal regels vast. Zo moet je verplicht een geschikte helm dragen en heeft de speed pedelec een kenteken nodig. Daarnaast mag je met dit voertuig ook de weg niet op als deze niet WA is verzekerd. Lees je dus goed in voordat je een extra snelle e-bike aanschaft.